Oneida: Rated O (2009)

2010.08.26. 13:32

Szétnéztem a pszcihedelikus/experimentális gyökerű zenekarokat előszeretettel gondozó Jagjaguwar kiadó (Bloomington, Indiana, USA) kínálatában és néhány alkotóval kedvem támadt közelebbről is megismerkedni.

Így akadt horogra a new york-i Oneida is, akiktől azt hiszem a Rated O c. album talán a legalkalmasabb arra, hogy teljességében megismerjük ezt a különös zenekart. Roppant nehéz őket bármilyen skatulyába szorítani, mert amit művelnek az a lehető legekletikusabb. Sokféle műfajból merítenek, hogy aztán a végeredmény összetéveszthetetlenül Oneida-s legyen. Ha nagyon muszáj, akkor pszichedelikus-experimentális-alternatív-minimalista rockzenekarnak hívhatjuk őket, de igazából nem muszáj. A Rated O pl. kifejezetten elektronikusan, sőt, krautrockosan indul, majd  113 perccel később totális pszichedeliával fejeződik be. A tripla album formájában megjelentetett anyag összesen 15 tracket tartalmaz, többségük a megszokott játékidőben szórakoztatja a hallgatót, de akad néhány bődületesen hosszú darab is, így pl. a 'Folk Wisdom' c. záró kavalkád egy közel 21 perces látomás. Az Onedia tagsága szereti a repetíciót, sok témát percekig húznak semmilyen, vagy minimális variációval, de monotonná számomra egyszer sem vált az album. Nem gondoltam volna, hogy valaha ennyire szeretni fogok egy majdnem 2 órás játékidejű albumot, de a Rated O bizony nagyon bejött. Az immár 13 éve aktív társulat korábbi lemezei is ígéretesnek tűnnek, idővel ezeket is magamévá teszem majd. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://zenekahetesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1002249435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása