Fontos hiánypótlási kötelezettségemnek tettem eleget azzal, hogy 10 év késéssel megismerkedtem a post-rock egyik alapzenekarának meghatározó jelentőségű albumával. A montreali GY!BE - a tőlük kicsit korábban indult skót Mogwai mellett - minden kétséget kizáróan a post-rock műfaj definiálói között vonul(t) be a rockzene történetébe (persze nem szabad megfeledkeznünk a sajnálatosan rövid életű Slint-ről, akik már '91-ben letették a zsáner alapjait, de róluk később írok majd.)

A "Lift Your Skinny Fists..." mindent tartalmaz, amiért a post-rock annyira szerethető. Az album négy hosszú főtételből áll (3 x kb. 23 perc + 1 x 19 perc), melyek önmagukban is többtételesek, a hangszerelés rendkívül gazdag (húrosok, ütősök, billentyűsök, vonósok, fúvósok, hangminták). Lassan építkező instrumentális kompozíciók ezek, tele markáns dinamikai váltásokkal. A zenekar az album rögzítésekor épp 9 tagú volt, de a biztonság kedvéért bevettek még két fúvóson játszó zenészt is, így a 11 fős kolletkíva garantálta a gyönyörű, sokrétegű zenei textúrákat. Ez az album egy hamisítatlan post-rock szimfónia, melyből sok későbbi követő merített ihletet. Ki több, ki kevesebb sikerrel.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://zenekahetesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr722243388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása