A Zola Jesus név mögött a szemtelenül fiatal Nika Roza Danilova nevű, még ma is csak 21 éves művésznő bújik meg. Zsenge kora ellenére a Phoenix-ből valósi leányzó zeneileg meglehetősen termékeny, csak a Zola Jesus moniker alatt számos EP és a most tárgyalt két album került ki kezei alól. Emellett a Xiu Xiu-s Jamie Stewart és a This Song Is A Mess But So Am I-ból ismert Freddy Ruppert társaságában a Former Ghosts formációban is dolgozik, de feltűnt más művészek mellett is. A két nagylemeznyi album megjelenése között egy év telt csak el, a Stridulum II mégis nagy lépés a The Spoils-hoz képest. Alapvetően mindkét anyag a gothic - darkwave - electronica szentháromságában fogant, ezen belül a Spoils hangzása erősen a lo-fi felé tendál, maszatos, úszik-mászik, Danilova kisasszony egyébként remek hangja a távolból, visszhangtengeren át szálldos. Amikor hallgattam folyton olyan érzésem volt, hogy ez nagyon jó zene lehetne, de valami mégis hiányzik belőle, vagy éppen túl sok benne és ez nem engedi kibontakozni. De viszont...

...ahogy véget ért a Spoils máris folytattam a friss Stirdulum II-vel és voila!, itt már pontosan azt kaptam, amire az előző lemez hallgatásakor vártam. Eltűntek a maszatoló tényezők, sokkal feszesebben és letisztultabban szólnak a dalok, Nika Roza pedig hangjának teljes fényét és pompáját megmutatja, végre. A Stirdulum hallgatása közben vált nyilvánvalóvá, hogy egyes kritikusok miért látják benne az 'új' Siouxie Sioux-t, mert tagadhatatlanul hasonló a hang és az énekstílus is, de nem érzem az izzadtságszagú hasonlítani akarást. Danilovának egyszerűen ilyen (jó) a hangja, történetesen ő is a dark/goth zsánerben érzi magát otthon - ennyi és nem több. A Spoils sallangjai eltűntek és a  Stirdulum ettől lett több, sokkal több. Jó értelemben picikét poposabbak az új anyag szerzeményei, de az ízig-vérig dark fajtából, nekem nagyon bejön ez az album. A The Spoils a tétova maszatossága miatt csak 6.5 / 10, de a Stirdulum II bizony az én skálámon megérdemel egy kövér 8 / 10 -et.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenekahetesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr612282204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása