Slint: Spiderland (1991)

2010.08.26. 09:49

Különös élmény volt cirka 20 évvel elkészülte után hallgatni ezt az albumot.  Elöljáróban annyit tudtam róla, hogy a post-rock műfaj valahol a Louisville-ben alakult Slint-nél kezdődött és a Spiderland - mely második és egyben utolsó nagylemezük - úgy általában mérföldkőnek tekinthető az underground zenék palettáján. '91-ben nyilván sokan néztek, hogy na most mi ez.. Akkor nem is lett hangos siker a Spiderland, de a földalatt elkezdett dolgozni, kultusza lett, sok zenészre hatott és nyilván hat ma is és erre nagyon nyomós oka van. A Spiderland mind a hat szerzeménye magában hordozza az experimentális/post-rock műfaj alapvető védjegyeit (hagyományostól eltérő dalszerkezetek, markáns dinamikai váltások, manírok nélküli hangzás..) melyeket aztán a Slint-nél sokkal jobban ismert és elismert követők albumain hallhatunk továbbgondolt, kibontott, néhol felcicomázott formákban. A Slint által kijelölt útra sokan ráléptek, volt aki elbukott, de szerencsére vannak nagy túlélők, így pl. a már veteránként számon tartott Godspeed You! Black Emperor és a Mogwai is. A Slint szerzeményei még viszonylag rövidek, a leghosszabb is tán 7 perc körüli, de a tőlük kapott bátorsággal felvértezve az utódok már gond nélkül készítették és készítik a 10-20 perces,  sokszor instrumentális szerzeményeket.

A Slint -vélhetően ösztönös - rockzenei receptje '91-ben túl szokatlan lehetett még az underground számára is, ezért jutott nekik csak a siker posztumusz változata, és az sem elsősorban az egyre növekvő lemezeladásokban mutatkozott meg, hanem a post-rock zsáner felnövekvésében és éretté válásában. A Slint rövid munkássága kétséget kizáróan meghatározó és műfajteremtő volt. Köszönjük nekik. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://zenekahetesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr322248812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása