14 évvel az utolsónak hitt Swans stúdióalbum után íme itt a folytatás. A 'My Father Will Guide Me Up a Rope To The Sky' persze nem azt az utat folytatja, amit Michael Gira '96-ban a Swans búcsú-turnéjával lezárt, és nem is az 1999-ben startolt (per pillanat hiátuson lévő..) Angels Of Light átminősítése az ős-zenekarrá. 'Ez' a Swans nem 'az' a Swans, de mégis Swans és Gira a javából. Az új lemez hangzása inkább az AOL-hoz áll közel, de korai Swans nyers ereje is ott lüktet mind a 8 szerzeményben.  A 'My Father...' dalai egy kivételével a Gira által kifejezetten az új Swans lemez elkészítésének támogatására szánt (ti. jó sok pénzért lehetett hozzájutni..), amolyan lo-fi előzetesnek is felfogható 'I am not Insane' c. limitált kiadású CD/DVD anyagából nőtték ki magukat. Ezt Gira egymaga rögzítette és mindössze akusztikus gitárját + egy sztereó mikrofont (no és az íróasztalát, amire a mikrofont helyezte...) használt a felvételek során.

A 'My Father..' felvételeire már szép kis csapatot toborzott Gira. A legfontosabb szereplő a régi zenésztárs, a legmeghatározóbb Swans felállásban tartósan szereplő Norman Westberg , akinek összetéveszthetetlen gitárjátéka ezekben az új szerzeményeknek is kritikusan fontos szerephez jut; ő az egyik oka annak, hogy ez nem csupán egy Swans név alatt kiadott Angels Of Light lemez. Westbergen kívül a Swans kemény magját ezúttal Christoph Hahn, Phil Puleo, Chris Pravdica és Thor Harris alkotják, rajtuk kívül még jónéhány vendégzenész hozzárakta a magáét a munkához. Így az album egyik legkiválóbb dalában, a kedves című 'You Fuckin People Make Me Sick' c. opuszban Devendra Banhart énekli a szöveget, Gira pedig maga helyett ebben a dalban saját 4 év körüli kislányát énekelteti meg. A végeredmény meglehetősen hátborzongató, de igazán gyönyörűen hátborzongató.

Erős, dühös, keserű és hangos lemez ez. Gira csakis előre néz és úgy sikerült egy legendát újjáélesztenie, hogy hű maradt saját örökségéhez, nem vett el abból amit eddig csinált, viszont hozzátett, nem is akármennyit. 9/10.

(Track-by-track review by Michael Gira on The Quietus)

A bejegyzés trackback címe:

https://zenekahetesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr762227652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása